Danie na letnie orzeźwienie!
Od kilku dni fala upałów zalewa całą Polskę, a że nie jesteśmy do tego zbytnio przyzwyczajeni, musimy sobie z nimi jakoś poradzić. Nie należy oczywiście zapominać o odpowiednim poziomie nawodnienia organizmu. Dla mnie najlepszym napojem gaszącym pragnienie jest woda niegazowana z cytryną, limonką i miętą. A z kolei gaszącym pragnienie i sytym daniem jest bazyliowy chłodnik z ogórków, którego wykonanie zajmuje zaledwie 5 minut!
Bazyliowy chłodnik z ogórków
- kilka garści listków świeżej bazylii (absolutnie nie można
zastąpić suszoną)
- kilka ogórków gruntowych (u mnie 10 sztuk, małych i
średnich)
- kefir (500 ml) lub jogurt naturalny (lub pół na pół)
- sól, pieprz
- opcjonalnie ząbek czosnku
Ogórki należy starannie wyszorować, odciąć końce i zetrzeć
na tarce o dużych oczkach. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
jeżeli go używamy, całość doprawiamy i odstawiamy. Siekamy bazylię, dodajemy do
ogórków i zalewamy kefirem. Mieszamy i zjadamy lub wstawiamy do lodówki do
schłodzenia.
Czosnek będzie tu bardzo podkręcał smak i przypominał sos tzatziki. Lubię czosnek, jednak czasem, szczególnie w tak upalne dni, nie lubię jak czuję jego smak w ustach przez cały dzień, toteż na razie z niego rezygnuję.
Z pozdrowieniami,
Ola
0 komentarzy
Dziękuję za Twoją opinię!