Danie na letnie orzeźwienie!

by - 11 sierpnia



Od kilku dni fala upałów zalewa całą Polskę, a że nie jesteśmy do tego zbytnio przyzwyczajeni, musimy sobie z nimi jakoś poradzić. Nie należy oczywiście zapominać o odpowiednim poziomie nawodnienia organizmu. Dla mnie najlepszym napojem gaszącym pragnienie jest woda niegazowana z cytryną, limonką i miętą. A z kolei gaszącym pragnienie i sytym daniem jest bazyliowy chłodnik z ogórków, którego wykonanie zajmuje zaledwie 5 minut!



Bazyliowy chłodnik z ogórków


- kilka garści listków świeżej bazylii (absolutnie nie można zastąpić suszoną)

- kilka ogórków gruntowych (u mnie 10 sztuk, małych i średnich)

- kefir (500 ml) lub jogurt naturalny (lub pół na pół)

- sól, pieprz

- opcjonalnie ząbek czosnku


Ogórki należy starannie wyszorować, odciąć końce i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, jeżeli go używamy, całość doprawiamy i odstawiamy. Siekamy bazylię, dodajemy do ogórków i zalewamy kefirem. Mieszamy i zjadamy lub wstawiamy do lodówki do schłodzenia.



Czosnek będzie tu bardzo podkręcał smak i przypominał sos tzatziki. Lubię czosnek, jednak czasem, szczególnie w tak upalne dni, nie lubię jak czuję jego smak w ustach przez cały dzień, toteż na razie z niego rezygnuję.




Z pozdrowieniami,

Ola

Zobacz również

0 komentarzy

Dziękuję za Twoją opinię!